Psychosomatische fysiotherapie

Ons lijf vertelt ons wat ons verstand niet kan zeggen, namelijk hoe we dingen in het leven ervaren, hoe situaties ons op verschillende manieren kunnen raken en welke gevoelens we hebben in verschillende situaties. Dit is van belang om gezond te blijven en te kunnen genieten. Lichaamsbewustwording, het leren voelen van het lichaam, is van groot belang om lichaamssignalen beter te leren herkennen en er ook naar te kunnen luisteren. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is door een aantal fysiotherapeuten in Nederland speciale aandacht gegeven aan psychosomatische benaderings- en behandelmethoden.

De invalshoek van de fysiotherapie volgens de psychosomatiek zal gekozen worden vanuit het lichaam: de bewustwording en beleving van het eigen lichaam en bewustmaking van het lichamelijk functioneren in relatie tot psychische en sociale factoren.

Bij deze therapie leert u uw eigen grenzen te voelen, en ook om ze niet te overschrijden. U zult verschil leren voelen tussen spanning en ontspanning, en ook om spanning en controle los te laten. Wat ook van belang is, is inzicht te krijgen in hoe gedachten, gevoelens en gedrag elkaar voortdurend beïnvloeden, juist ook bij het creëren van stress en pijn.

Lichaamsbewustwording is bij klachtenbestrijding erg belangrijk. Cliënten zullen ondervinden dat ze hun eigen lichaam kunnen voelen en daarmee dichter bij hun gevoel kunnen komen. Op deze manier kan ondervonden worden of en waar er in het lichaam sprake is van spanning. Het is van belang om thuis te zijn in je eigen lijf.