Eetstoornissen

Eten lijkt zo vanzelfsprekend. Toch kost het heel veel mensen moeite om goed, regelmatig en verstandig te eten. Door een te druk leven of door de verlokkingen van de uitstallingen in winkels kiezen veel mensen voor gemaksvoedsel, dat vaak veel vetten en suikers bevat. Dat is onverstandig, maar het omgaan met eten kan ook obsessieve vormen aannemen. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen, jong als oud, laag- of hoogopgeleid. 

Eetstoornissen zijn stoornissen in het eten en denken over eten. Iemand met een eetstoornis heeft overdreven veel aandacht voor zijn/haar gewicht en wat hij/zij eet. De gevolgen van een eetstoornis kunnen ernstig zijn. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan; daarnaast ontstaan vaak psychische/emotionele klachten zoals gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid. Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren.

Vrij bekend zijn anorexia (waarbij mensen steeds dunner willen worden; ze zien hun lichaam als veel dikker dan het in werkelijkheid is) en boulimia (waarbij mensen eetbuien hebben; in korte tijd eten ze enorm veel waarna ze het ingenomen voedsel weer kwijt proberen te raken). Daarnaast zijn er mensen met een eetbuistoornis , waarbij ze regelmatig en in korte tijd enorme eetbuien hebben, maar daarna niet per se proberen het voedsel weer kwijt te raken.

Juist bij eetstoornissen kan haptotherapie een zeer waardevolle aanvulling zijn naast of na de behandeling door een psycholoog, omdat mensen met eetstoornissen vaak hun lichaam onbewust niet willen voelen/ervaren maar juist slechts willen beheersen. Dit kan tot gevolg hebben dat het lichaam, als drager van gevoelens, genegeerd wordt en als een ‘harnas’ gaat functioneren. Deze afwijzing van het lichaam belemmert het herstel.

Zorgvuldige aandacht voor de redenen en achtergronden van de stoornis kan zorgen voor een steeds gebalanceerder eetpatroon, groeiend vertrouwen in het eigen kunnen en het eigen lichaam en het versterken van het zelfbeeld en het afgooien van schuld- en schaamtegevoelens.